Sovmorgon i Budapest.

I dag har vi sovmorgon. Vi skall nämligen träffa två betydelsefulla personer klockan sex i eftermiddag så nu blir det kvällspass. I morgon åker vi till en liten plats med långt namn och får vara med om en traditionell skördefest, det är en av våra uppdragsgivare som bjudit med oss till sitt lantställe.

Annars är det inte så kul här just nu, alla talar om den förskräckliga dammkatastrofen och de knappt överskådliga konsekvenserna av denna. Tre byar eller mindre städer måste troligen överges helt under överskådlig framtid, jordbruksmarken måste överges då den starkt basiska lervällingen (ph 14-16!) konserverar tungmetallerna. Blir det fint höstväder med sol och lite vind kan det giftiga slammet torka och spridas med vinden, troligen norrut. Giftslammet har nått Donau, trots att man byggt upp fördämningar på många ställen i bifloden. Igår kom det lastbil efter lastbil med flaskvatten till Budapest och man börjar lagra upp med vatten i hemmen. Men än dröjer det nog ett par dagar innan man kan konstatera att giftvällingen nått hit.

Om det inte hade varit för den här katastrofen, så hade det bara varit bra saker att berätta. Budapest är en trevlig stad, människorna är trevliga, maten är bra, vädret under veckan har varit alldeles förträffligt, i den mån jag har hunnit med shopping, så har vi konstaterat att priserna är högst acceptabla och inte minst, hotellet som vi bor på, det är alldeles utmärkt.

Och i morgon skall vi alltså ut på landet till skördefest. Det finns ett ord som heter mulotschag (eller något liknande) och som påstås beteckna ett riktigt partaj ute på landet med sång, dans och dricka i övermått. Det är sånt vi skall få vara med om. Aspirin medtages!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Möbler, facebook och vinterkyla.

En ledig dag!!!

Lördag morgon i Bryssel.