En händelserik weekend!

I fredags kväll var det var det bastubad vid Torneträsk. Från järnvägsstationen med samma namn går det en väg norrut, till ett fritidsområde och där möttes vi av uppvärmd bastu (jag höll på att skriva uppeldad, men det blir väl fel...) med björkris och pors, öl och renkorv att förtära under tiden som vi blev uppvärmda och sen snabbt (MYCKET SNABBT) dopp i träsket. Sen var det mera öl  och äkta hembränt för dom som kände för det... Vi var tillbaka i Kiruna strax efter midnatt och sen gällde det att sova effektivt, för jag skulle bli hämtad halv sju! Det tog en dryg timma att köra till Nikkaluokta och sen var det bara att vandra upp mot fjällstationen. Efter ungefär en halvmil, så väntade en halvtimmas båttransport över en sjö med samiskt namn och sen lär det ha varit åtta kilometer till fjällstationen. Om man inte "fuskar" med att åka båt så är det två mil att gå från Nikkaluokta. När vi kom fram så kunde vi installera oss på var sitt tvåbäddsrum. Oss, det kräver en förklaring. Det var Mats och Juhani, båda jobbar på LKAB och Mats syster Anneli som offrade en weekend för att visa mig runt. Sen var det lunchbuffé klockan tolv och efter den så gick vi till Elsas bro, en plats med stora klippblock och badmöjligheter. Juhani badade, vi andra svalkade fötterna. Efter besöket bland klippblocken gick vi en stig så att vi kunde se mer av Kebnekaisemassivet och på kvällen blev det trerätters middag med gott vin till.

Vi blev inte så sena för idag skulle vi hinna gå upp till Tarfalastugan och då var det väckning klockan sex och frukost en halvtimma senare. Vi fick med oss lunchpaket och skulle gå iväg och då märkte vi att något var på gång. En viss oro uppstod bland både personal och gäster. Det var två klättrare som hade rasat ner från en brant fjällvägg strax efter klockan sex och skadat sig. En av dem hade larmat via sin mobiltelefon och nu var fjällräddare, polis och ambulanshelikopter larmade. Det hade hänt på östsidan av Kebnekaise och det var många helikopter som snurrade runt i luften.

Räddningsoperationen var rätt komplicerad men vid ettiden var de på väg till sjukhuset i Kiruna och enligt lokatidningens nätupplaga lär de inte vara kritiskt skadade, men de har skallskador båda två. Tidningen kunde också meddela att en av dem kom från Göteborg, den andre från Stockholm. Våghalsiga storstadsbor utan fjällvett alltså enligt lokalbefolkningen.

Vi var tillbaka i Kiruna kvart över nio och även om jag är trött och lite mörbultad och har ömma fötter så har det varit en fantastisk weekend, fint väder, trevligt sällskap, god mat och inte minst fantastisk natur. Nu gäller det att vara på alerten i morgon, jag skall träffa en av cheferna klockan tio.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Möbler, facebook och vinterkyla.

Snart är vi på väg.

Det regnar i Skottland.